FEATURED

LET Reviewer Prof. Ed.: Child and Adolescent Development Part 1 with Answers

See also. . .
Direction: Answer the following questions.
1. Dr. Escoto, the school physician conducted a physical examination in Ms. Manuel’s class. What concept best describes the quantitative increase observed by Dr. Escoto among learners in terms of height and weight?
a. Development
b. Growth
c. Learning
d. Maturation2. Which situation best illustrates the concept of growth?
a. A kinder pupil gains 2 pounds within two months.
b. A high school student gets a score of 85 in mental ability test.
c. An education student has gained knowledge on approaches and strategies in teaching different subjects
d. An elementary grader has learned to play piano.

3. Which statements below best describes development?
a. A high school student’s height increased by 5’2″ to 5’4″
b. A high school student’s change in weight from 110 lbs. to 125 lbs.
c. A student had learned to operate the computer
d. A student’s enlargement of hips

4. What concept can best describes Francisco’s ability to walk without a support at age of 12 months because of the “internal ripening” that occured in his muscles, bones and nervous system development?
a. Development
b. Growth
c. Learning
d. Maturation

5. Teacher Jesus in now 69 years old has been observing changes in himself such as the aging process. Which term refers to the development change in the individual?
a. Development
b. Growth
c. Learning
d. Maturation

6. Manuel, a five-year old boy can hold his pen and write his name with his right hand. Which term describes Manuel’s action/ behavior?
a. Development
b. Growth
c. Learning
d. Maturation

7. Which of the following theory can help Miss Samson determine the readiness of her learners by administering a readiness test?
a. Conditioning Theories
b. Cognitive Development Theory
c. Maturation Theory
d. Ethological Theory

8. Mr. Francisco was very much worried about the thumb sucking of his son. A friend of him says that certain behavior among infants. Who presented that notion that certain behavior like thumb-sucking is normal behavior?
A. Sigmund Freud
b. Erick Ericson
c. John Bowlly
d. Urie Bronfrenbenner9. A newborn infant move his whole body at one time, instead of moving a part of it. Which of the following principles is illustrated by his behavior?
a. Development proceeds from specific to general.
b. Development proceeds from general to specific.
c. Development follows an orderly pattern.
d. Development follows a general pattern.

10. Train up a child in the way he should be; when he grows up, he will not depart from it. Which principle supports this?
a. Development is determined by his heredity
b. Development is determined by the environment
c. Early development is more critical than the late development
d. Early development is less critical than late development.

11. Which state of the psycho-sexual theory does young boys experience rivalry with their father for their mother’s attention and affection?
a. Oral
b. Anal
c. Phallic
d. Latency

12. Angela focuses her attention on the school work and vigorous play that consume most of her physical energy. Which stage of psychosexual theory illustrates her behavior?
a. Oral
b. Anal
c. Phallic
d. Latency

13. Which of the following is likely to be developed if infants are shown genuine affection?
a. Trust
b. Autonomy
c. Initiative
d. Industry

14. Christian develops an integral and coherent sense of self. He seeks answers to the question. “Who am I”? Which of the following is Christian likely to develop?
a. Initiative
b. Identity and Role Confusion
c. Intimacy
d. Autonomy

15. Ms. Reyes uses images and language to represent and understand her various lessons to preschool learners. What stage in the cognitive theory of development explains this?
a. Sensorimotor
b. Preoperational
c. Concrete operation
d. Formal operation

16. Connie develops concepts necessary for everyday living, builds healthy attitudes towards oneself, and achieve personal independence. These are among the attributes of an individual in what particular stage?
a. Infancy and early childhood
b. Middle childhood
c. Adolescence
d. Early adulthood

17. Some children are more active than others, as everyone knows-extremely highlevels of activity or hyperactivity are considered problematic. How may a teacher help a child who is hyperactive?
a. Make him the leader of the class
b. Transfer him to another class
c. Give him challenging activities that are appropriate to his ability level and interests.
d. Allow him to spend longer at the playground until he gets tired.

18. Tessa gets jealous whenever she sees her father showing love and affection to her mother. Which of the following is she showing according to Freud?
a. Complex
b. Phallic
c. Electra Complex
d. Oedipus Complex

19. In Piaget’s Theory of Cognitive Development, which of the following statements would illustrate Edward who is 11 years old?
a. Able to see relationships and to reason in the abstract.
b. Unable to breakdown a whole into separate parts.
c. Differentiates goals and goal-directed activities.
d. Experiments with methods to reach goals.

20. Trisha goes with her mother in school. She enjoys the workplace of her mother. Which of the following ecological theories is illustrated by the situation?
a. Microsystem
b. Mesosystem
c. Exosystem
d. Macrosystem

21. Lito, a student in secondary level tends to spend more time with his friends and his family, thus, his behavior is greatly affected by them. In which stage in the Psychosocial Stages of Development does Lito belong?
a. Autonomous vs Shame and Doubt
b. Identity vs. Role Confusion
c. Intimacy vs. Isolation
d. Initiative vs. Guilt

22. Anna believes that authority is respected. She is now in what particular level in moral development theory of Lawrence Kholberg?
a. Social contract
b. Law and order orientation
c. Interpersonal concordance
d. Universal ethics orientation

23. What level has a four year old learner like Maryann reached when she acquired new skills such as putting the same shapes and the same colors together?
a. Development
b. Maturation
c. Zone of Proximal Development
d. Learning

24. Which of the following principles can be the basis of the growing realization of the significance of the early childhood education?
a. The young children are capable of doing many things at an early stage.
b. The child should be seen and should learn.
c. The first five years of life are the formative years of the child.
d. Early childhood experiences can be interesting and challenging.

25. Which of the following learner’s characteristics will affect most of the learners learning in the academic class?
a. His affective characteristics
b. His cognitive characteristics
c. His psychomotor characteristics
d. His socio-emotional characteristics

Answers: 1B 2A 3C 4D 5D 6A 7C 8A 9B 10B 11C 12D 13A 14B 15B 16B 17C 18C 19A 20C 21D 22A 23C 24B 25

 
Advertisements

Categories: FEATURED